02 June 2016

Lelaki Ini


image

Pada ketika saya belum dinikahinya, perkenalan kami saya kira agak singkat. Kira-kira akhir bulan Disember 2014. Oh, masa tu sebenarnya saya macam poyo juga ketika Farah (housemate) bersungguh-sungguh nak kenalkan saya pada dia. Padahal, ketika itu budak2 class masters pun ada juga yang sibuk nak kenalkan saya pada lelaki itu la, lelaki ini la, tapi telah ku tolak dengan baik. Tettttt. Sorry naik lorry, memang tak layan. K dila poyo, dila poyo. Cop. Sebenarnya bukanlah poyo atau jual mahal ke apa, cuma masa tu tak terbukak hati. Rasa macam seronok jadi single. Pada ketika itu la. Sekarang tak lagi. Eww nyampahnya, pang kang!

Long story short, mari ikuti kronologi kisah perkenalan kami ini. (nampak sangat malas sangat nak tulis maka screenshot gambar IG pun boleee. kohkoh)

image
Seingat saya, sepanjang perkenalan kami yang singkat tu, berberapa kali je kami jumpa. Sebab dia berada jauh di Labuan sana. Cuma masa tu, dalam hati takde ragu. Senang dan berasa mudah bila dengan dia. Cukuplah ketika itu, ada rasa dalam hati dan Allah rahmati. Cukuplah keluarga memberi restu. Cukuplah dalam hati yakin Allah akan bantu. Cukuplah dalam hati yakin bahawa lelaki yang bersahaja tingkah laku itu baik orangnya. Boleh dijadikan teman sehidup semati, boleh membimbing dan mengasihi. Pastilah Allah lebih tahu.

Maka pada tanggal 11 Mac 2016, kami bernikah.
adila_30

B, baik2 lah di Labuan sana. Jaga diri. Isterimu di KL ini berdoa untuk kesejahteraanmu di dunia dan akhirat. Semoga kita beroleh usia yang panjang dan bermanfaat. Berdoalah untuk kesejahteraan rumahtangga kita. Berdoalah saya menjadi seperti apa yang awak harapkan dalam seorang Isteri. Tak mampu saya hadiahkan bulan dan bintang di langit, tapi telah saya hadiahkan pengorbanan berjauhan ini. Semoga pengorbanan ini, Allah rahmati. Semoga ada ruang dan peluang untuk kita layari rumahtangga tanpa jarak sejauh ini suatu hari nanti.

AMIN.

01 June 2016

2016

Bismillah.

2016. Bermakna telah 2 tahun tidak menulis blog. Astaghfirullahala’zim. Ini blog atau tugu peringatan negara? Bunyi macam kasihan dan macam sedikit loser, tapi takpe. Domain blogspot tak payah bayar. Cuba kalau kena bayar? Mungkin akan lebih istiqamah update setiap 40 minit sekali.

Welcome back adyllbbs! (No more “s” in BBS, i reckon. everybody is taken now :p)

Blog telah kembali beroperasi, setelah hampir dua tahun saya private kan, atas sebab %^&*($%*… you know. Tah aku pun tak tahu nape aku privatekan sebenarnya. Bagi blog cari sedikit ketenangan, mungkin. Sedikit seram dah rupa blog ini. Boleh jadi lokasi penggambaran filem seram juga di sini. Itu pun jika ada org mahu.

Sepanjang beberapa tahun tak update blog ni, banyak sangat peristiwa2 yg penting (yg kurang penting pun ada tapi takyah masuk blog). Disebabkan saya pun tak tahu nak mula dari mana, dan taknak la anda yg baca blog ini rasa mcm sedang baca buku yg koyak, mari saya bagitahu serba sedikit update tentang diri sendiri.

Dah bukak braces? Sudah :)

Dah habis Master? Alhamdulillah, dah :)

Sudah berkahwin? Alhamdulillah, juga sudah :)

Kahwin dengan siapa? Ceritanya ada instagram. K fine kalau mcm ni tak perlu la update blog. HAHA. k k kejap lagi la saya cerita. *tabur janji palsu*

Dah ada berapa anak? 3? 4? Jangan la sampai macam tu sekali. Baru saja berkahwin 2 months+, tak mungkin la telah beranak 4. Chill guys xD

Alhamdulillah. 2016 is treating me well so far.

Doakan saya istiqamah update blog lepas2 ni.

30 October 2014

Braces

 

DISCLAIMER

Sebenarnya, saya telah pun memakai braces kira-kira setahun lebih yang lalu. APA? TIDAK TAHU? jika anda tidak tahu, bukan la sesuatu yg menterkejutkan pun. memang dari dulu lagi tak bercadang nak membagitahu orang. anggap la siapa yang tahu tu, dia bertuah dan layak dihadiahkan dgn selautan kasih sayang. kahkah *perasan umpama artis digilai peminat*. ni baru pasal braces. belum lagi cerita pasal saya dah punya anak dua. dah tahu belum? tak tak, acah je.

Perkara mempakai braces ni memang sengaja tak diwarwarkan, sehingga la… OK mari kita saksikan saja gambarajah di bawah sebab tuan punya blog ni astaghfirullahal’azim malasnya nak tulis! *lempang muka laju2*

image

Nampak atau tidak, rupanya dah setahun lebih kami tak jumpa. tapi, disebabkan sekarang teknologi di hujung jari (selalu keep in touch dkt twitter, IG, dsb), tak rasa pun macam lama tak jumpa.

Tapi orang yang selalu keep in touch dekat laman sosial pun tak tahu berkenaan braces ni, apetah lagi yang takde IG mahupun twitter? jadinya, mari terbitkan sedikit rasa kebertanggungjawaban dengan membagitahu update pasal diri sendiri. cehh gila perasan orang ternanti2 update kau. nah, lempangan!

OK OK dah. mari mulakan (oh, tak mula2 lagi rupanya dari tadi HAHA)

 

KENAPA PERLU PAKAI BRACES?

Depends.

Ada yg pakai sebab keperluan.

Ada yg pakai sebab fashion.

Ada yg pakai sebab rasa macam kurang kasih sayang (pun ada ke? mungkin la, entah haku pun tak tahu)

Ada yg pakai sebab rasa macam.. eh eh rasa macam nak pakai la. (aku la tu). oh NO NO. i can be very random tapi tidak la terlalu random sehingga sanggup nak membazir duit saja2 nak pakai. of course pakai sebab keperluan. sangat2 perlu kerana nak betulkan alignment gigi, walaupun ada orang cakap “you already have a fine set of teeth, why need braces?”. NO darling. that’s so not true. i’ve a fang yg ternaik ke atas nampak macam raja bersiung. oleh sebab itu rasa macam sangat perlu akan braces! so i did some survey here and there. lama gila duk survey2 ni. sumpah kena rajin baca and rajin call klinik gigi. but now, am not gonna talk abt total cost of braces, total lost, list of clinic blablabla. you can google that. tak berapa rajin nak tulis sebenarnya. HAHA dasar engkau ni. sekarang, cuma nak share beberapa tips bila dah pakai braces. semua tips ni atas pengalaman sendiri. maklum la, pengalaman mana boleh dijual beli. apetah lagi diwarisi dari seoranggg ayah yg bertaqwaaaa *tiba2 lagu nasyid*

Soalan.

Sakit atau tak pakai braces?

Tipu ah kalau cakap tak sakit langsung pakai braces ni. sakit tu ada, tapi takde la sampai tahap rasa nak menterbalikkan satu rumah. sakit pakai braces ni tolerable. lepas setiap kali follow up jela rasa macam nak berguguran air mata. tapi ingatlah, beauty is pain. no pain no gain. no gain, no APPETON weight gain la. *random*

 

TIPS

1) Banyakkan minum air masak – bila pakai braces ni, memang selalu akan naik ulcer dalam mulut. tapi, saya baru sekali je pernah naik ulcer. alhamdulillah, takde la terseksa jiwa dan raga.

2) Selalu berus gigi – sila pastikan anda bawak travel toothpaste & toothbrush everywhere. put it in your handbag. senang. kat office pun simpan, sehingga drawer kubikal pun dah jadi macam tempat simpan toiletries. bukan saja toiletries, sikat rambut pun ada. tak faham kenapa sikat sampai perlu ada padahal bila je nak guna? macam la kat office kau boleh bukak tudung. takpe la, yg penting ada. kalau takde sikat, guna jariiiiii pun bolee *hoii random lagi*. ok abaikan cerita pasal sikat. go back, go back!

3) Bersihkan sisa makanan - guna special brush (interdental brush specifically designed for those who’s wearing braces) supaya takde la bila anda bukak mulut terpampang sisa2 black pepper ataupun broccoli kat celah2 bracket. pilu tahu?

 

Bila dah pakai braces, akan ada beberapa bentuk cabaran. tapi takpe tu semua cabaran2 kecil saja. tidak perlu la risau dan berdebaran sehingga tidak boleh tidur malam. Insya Allah, cabaran2 yg ada tu anda boleh hadapi dengan cara berlapang dada. haha

Ok sambung.

CABARAN

1) Susah nak makan daging/buah-buahan keras – boleh diatasi dengan cara mencarit daging tu menjadi lebih kecil. buah pulak, kena potong jadikan dalam bentuk yg terpaling kecil sampai boleh kunyah dan telan.

2) Sindiran. pun ada ke? ya Allah, ada. lebih2 lagi sekiranya rakan sekerja anda jenis yang tak senang duduk ada je modal nak bahan anda. contoh: “diam ah, dila. cabut gigi besi tu baru taw”. tiba2 bukan? apa la masalah, selalu sangat bergaduh dengan budak office ni. nak buat macam mana. masing2 kurang kasih sayang agaknya. HAHA. kini aku pasghahhhh, dgn segalanyaa~~ *nyanyi lagu erra pajira*

 

Oh ya, perkara yang paling ter-positive (maafkan saya yg suka tambah “ter” sesuka hati ni) yg saya boleh ambil dengan pakai braces ni adalah.. i’m no longer a dentalphobia. kalau dulu, nak jumpa doktor gigi tu rasa sangat takut sehingga berdebaran dan sakit perut. Allah. tak perlu la sampai sakit perut. takpe la kalau anda tak faham yg part sakit perut tu. sukar nak dijelaskan. TAPI, itu la hakikatnya. perasan sakit perut, kecut perut semua tu telah hilang dengan sendiri. sebabnya bila pakai braces ni every month kena jumpa dentist. sedar tak sedar, perasaan takut hilang dengan sendiri. dari takut bertukar menjadi GEMBIRA! yeah. kalau boleh nak letak dalam frame perasaan gembira tu, tapi memandangkan ianya bukanlah berbentuk fizikal, ayuh kita cerita dalam blog sajer. hayoh anak muda zaman sekarang (muda ke?), complex betul pemikiran.

OK sebab dah tak tahu nak tulis apa lagi dah, mari tamatkan entri. tu saja cerita pasal braces. sekian. *tepuk tangan*

26 October 2014

Sebenarnya.

 

Salam Maal Hijrah. Salam Ahad. Salam bersalaman, maaf-bermaafan di hari rayaaaaa (haip apa ni!)

Pertama sekali, mari tiup habuk pada blog ni. kasihan, dah jadi tugu peringatan negara dah blog ni. maaf blog. kita punya tahap malas nak taip sama level dengan tahap malas nak buat assignment. tapi tadi berjaya juga mensiapkan sedikit writing part intro. lepas tu rasa macam nak terpecah-belah kepala, lalu telah mengambil keputusan untuk stop tulis report, dan makan donut. ya Allah, apakah kaitannya? kaitannya adalah… makan donut juga best, tidak kira masa. sekiranya melihat donut, seperti boleh mendebarkan hati. OK, apa2 jela kan.

Ada sedikit perkara menguji minda minggu ni. sebenarnya, macam tiap2 minggu ada je ujian minda. heh, bunyi macam ada masalah sebesar zuhrah, utarid dan bumi. walhal sebenarnya masalah tu hanyalah sebesar kuman. sebenarnya, kenapa saya sampai perlu menaip “sebenarnya” berkali-kali walaupun sebenarnya, tak payah nak taip banyak2 kali pun takpe kan? yg sebenarnya perkataan sebenarnya tu bukan la benar sangat.

Sebenar, keluar sekarang!

Kenapa la engkau ni suka cakap belit2, hah?

Tiada modal?

Iya, memang tak berapa nak ada modal. ini hanya update kosong yang sebenarnya macam tak payah tulis pun takpe.

Sekian.

13 September 2014

A letter to myself

 

13 September 2004, 11.00 pm

 

Kepada diriku, 10 tahun yang akan datang. bagaimanakah kehidupan menginjak usia 26 tahun, pada tahun 2014 agaknya? adakah pertambahan umur semakin mematangkan usia? atau, anda ingin kembali ke zaman sekarang, yakni pada tahun 2004 di mana kita baru nak belajar berdikari di bumi SESERI?

 

To 26 years old ME,

Tadi baru sahaja diri kita celebrate birthday yang ke-16. Lepas prep, kita sambut birthday bersama Marhamah (Mar) dan Wani dekat bilik stor makanan, Blok Dendrobium SESERI. baik sangat Mar ajak celebrate birthday sama2, walaupun sebenarnya birthday Mar adalah pada dua hari lepas. maklum laa, hidup di perantauan. bila jauh dengan keluarga, dengan kawan2 la kita nak menumpang kasih sayang. dengan siapa lagi bukan? kasih sayang, tumpang lalu jap.

 

To 26 years old ME,

Dapat bayangkan, 10 tahun dari sekarang; kita sudah ada kerjaya, ada business kecil-kecilan, dan mungkin sudah ada anak 10? HAHA. ok, tak mungkin la kan. kata nak kawen umur 27? itu pun jika ada yang sudi. ~~siapakah yg sudi, menghulurkan simpatiiiii~~ lol PANG sekali kang.

 

To 26 years old ME,

Semestinya ada sambutan2 luar biasa bukan pada hari ini? maklum la, kawan2 memang selalu nak bagi surprise. dan sekarang ini pastinya diri kita sedang membalas ucapan kawan2 di Friendster dan text message. atau pun, pada 2104 sudah ada software canggih manggih? Friendster masih ada ke tahun 2014, atau dah pun terkubur?

 

To 26 years old ME,

Baru saja dapat bayangan yang kita baru je pulang dari.. err dari mana ya? kelihatan seperti sebuah universiti. berbuat apakah kita di sana? menjadi seorang pelajar kembali kah? kalau ya, no wonder la muka kita penat dan lapar macam boleh telan seekor unta. bersabarlah la ya, diri sendiri. ada hikmahnya kita mulakan semester baru pada hari lahir sendiri. mungkin pencetus semagat untuk terus berjaya dalalm study? ha, dengar tuu.

Oh ya. tadi abang di, ayen dan kakros belanja makan ya?

Apa? bagaimana saya tahu? eh, mesti la tahu. saya dapat bayangan. ecewah. begitu mulia hati mereka membelanja makan, bukan? dah tu, sambutan yg lain pulak macam mana? bukan ke semalam ada orang belanja mille crepe di Humble Beginnings? i’m wondering bagaimana rasanya crepe itu. macam sedap je? (memang sedap punnn hooiii). terima kasih kak nazi, bell dan sara for organizing a mini birthday party celebration. might be small in budget but big in quality. i love you, besties! *hug and kiss*

 

To 26 years old ME,

Jika sekarang kita sudah berjaya, jangan pernah lupa tanggungjawab pada keluarga dan agama. ingat. setinggi mana pun pangkat kita, sehebat mana pun kecerdikan kita, se-brilliant manapun bakat kita, silalah jangan lupa pada orang yg banyak bakti pada kita. wahh, membagi pesanan macam mak mak, padahal orang tak mintak pun. tapi takpe la. sape lagi nak bagi nasihat kat diri sendiri, kalau tak diri sendiri. kahkah.

 

To 26 years old ME,

Setakat ini saja. esok perlu ke kelas. nanti kalau lambat, cik maria gantung outing. kamu pun tidur la. esok ada training bukan?

Stay good. Stay healthy. Take care. and, HAPPY BIRTHDAY TO US! One year older, one year wiser :)

 

IMG_7442

 

Yours truly,

*sain*